Afval weer woest aantrekkelijk maken, dat is het doel van polyvalent designer Louise
Cohen. Met THE UPCYCLE COLLECTION tovert zij oude meubels, die anders verbrand worden, om tot ware designproducten. Alle verschillen juist tot één geheel
maken is haar grote passie. In de Showroom van THE UPCYCLE COLLECTION deelde ze haar verhaal met ons. Dat de collectie indruk maakt, bleek al tijdens het interview. Een klein jongetje keek met open mond naar de lampen en trok zijn moeder aan de hand om te komen kijken. Louise, met een trotse glimlach: “Je krijgt altijd een feest van reacties, als je hier zit.”
interview Danita Vellinga
Hoe is je idee voor THE UPCYCLE COLLECTION ontstaan?
“Drieëntwintig jaar geleden ben ik begonnen met het selecteren van afval van kringloopketens. Ik analyseer het afval dat eigenlijk nog wel goed is, maar in Nederland niet meer verkocht wordt en op de afvalberg belandt. Toen dacht ik: daar wil ik wat mee doen. Ik wil niet meer dat wanneer ik nieuwe ontwerpen maak, deze gemaakt worden van nieuw materiaal. Maar dat was toen te vroeg. In die tijd hadden mensen zoiets van ‘dat geneuzel.’ Nu kijkt niemand meer raar op als je zegt dat je iets duurzaams doet. Nu is het iets wat mensen bijna van je eisen. Iemand zei laatst: ‘goh, wat leuk dat je je aansluit bij de trend.’ Daar werd ik boos van, want duurzaamheid is geen trend, maar noodzaak.”
Waar komt de passie om iets aan het afvalprobleem te doen vandaan?
“Ik had twee oma’s die allebei op een andere manier de Tweede Wereldoorlog hadden
meegemaakt. De ene in een interneringskamp in Indonesië en de ander in Nederland. De ene oma wilde altijd alles nieuw en de andere oma bewaarde en hergebruikte juist alles. Ik zat daar tussenin: ik vond het leuk om nieuwe spullen te krijgen, maar ik vind het nergens voor nodig alles nieuw te kopen. Mijn sympathie ging uit naar hergebruik, want ik vind verspilling naar. Ik heb ook een diepgeworteld verlangen om alles en iedereen zo goed mogelijk tot z’n recht te laten komen. Daarom heb ik in de collectie het milieu in evenwicht gebracht met mensen en spullen, op een manier die financieel gezond is.”
Hoe zou je THE UPCYCLE COLLECTION beschrijven?
“Je ziet als resultaat de producten, maar de collectie is eigenlijk een systeem, waarbij
verschillende meubels één geheel worden. Hoe het meubel er uiteindelijk uitziet, hangt af van wat er binnen komt. Onze slogan is ook: Je bestelt precies wat je wilt, je weet nooit wat je krijgt. Je bestelt dus het soort meubel en een bepaald gevoel. Wil je een warm interieur, dan kies je voor de meubels een passende Kleurenfamilie, zoals ‘Samen Vuurtje Stoken’. Je bepaalt dus niet meer alleen wat voor meubel je nodig hebt, maar ook het gevoel dat je erbij wil hebben. Van verschillende meubels één maken, zie ik als een feestje met verschillende mensen. De één is heel verlegen, de ander heeft een grote bek en weer een ander houdt van dansen. Dan wil ik toch dat iedereen op dat feestje het gevoel heeft dat iedereen op z’n plek is en kan zijn wie hij is. Met een kastenwand kun je dat net zo doen. Dat ene kleine kastje, dat je bijna niet ziet, kan in een geweldige kleur eruit spatten. Dan is ‘ie best opgewassen tegen die enorme kast met al dat houtsnijwerk. Je kunt met heel veel
verschillende kastjes de verschillen benadrukken en tegelijkertijd één geheel maken.”
Hoe zorg je er dan voor dat die verschillen één geheel worden?
“Ik neem als voorbeeld even de stoelen. Er komen zoveel enkele stoelen binnen, die vormen
het hart van de collectie. Enkele stoelen krijg je niet verkocht, want niemand wil één stoel.
Die wil ik dan redden. In mijn ontwerp is een tafel omringd door allerlei verschillende stoelen.
Juist doordat ze allemaal anders zijn, vormen ze weer een geheel. Ze krijgen allemaal een verschillende kleur uit een kleurfamilie, waarbij eerst wordt gekeken naar het karakter van de stoel en met welke kleur ‘ie het beste door het leven kan. Eigenlijk net als in een echte familie: die ene vind jij niks en bij die andere wil je wel de hele tijd op schoot zitten. Met al die eenlingen kun je echt jouw eigen stoel hebben aan tafel. Ieder lichaam is ook anders, dus kies je een stoel die daarbij past en voor jou het beste zit.”
Met wie maak je de collectie?
“Iedereen die bij wil dragen is welkom. De makers hebben vaak tijdelijk of blijvend een fijne plek nodig hebben om in de maatschappij te kunnen staan. Studenten kunnen zich als stagiair ontwikkelen en het is ook een goede plek om de Nederlandse samenleving en de taal te leren kennen. Zo is er voor iedereen een plek vinden waar ze zich gewaardeerd kunnen voelen en met plezier iets positiefs kunnen toevoegen aan de wereld. Ze werken mee aan een designcollectie, een familie van producten. Ik heb het zo ontworpen dat iedereen ermee kan werken. Normaal gesproken doe je als ontwerper marktonderzoek, maak je een ontwerp en ga je kijken hoe je dat zo economisch mogelijk kan produceren.
Maar zo denk ik niet. Mens en milieu zijn veel belangrijker dan het product. Bij ons begint het
andersom: komt er bijvoorbeeld een maker die alleen zittend werk kan doen, dan
ontwerp ik een product dat hij/zij dan kan maken.”
Wat vind je het mooiste aan je werk voor THE UPCYCLE COLLECTION?
“Wat ik zo bijzonder vind is al het vertrouwen dat ik krijg. De Recycle Boulevard nam het concept met open armen aan en nu volgen meer kringloopketens. De mensen die vol toewijding de collectie maken: dat maakt me echt stil. Dat vind ik soms echt overweldigend. THE UPCYCLE COLLECTION is een beetje als een kind. Bij ouderschap hoort ook dat je een kind alles meegeeft wat het nodig heeft om zelfstandig tot bloei te komen en dat je moet kunnen loslaten. Dat gaat gelukkig heel goed.”
Circulaire Werkplaats Utrecht
Wat is je ultieme droom met THE UPCYCLE COLLECTION?
“Ik wil dat het normaal wordt dat je voor je basisspullen eerst naar de kringloopwinkel gaat.
Het is prima betaalbaar en je kunt er nu met de collectie zelfs design kopen. Of je het nu doet voor hoe het eruit ziet, het sociale aspect, de bijdrage aan het verkleinen van je ecologische voetafdruk of de prijs: je kunt dan zo veel afval en energie besparen. Oude spullen hebben zich al bewezen, want ze zijn gebruikt en al die tijd overeind gebleven. Voor de collectie doen we met elke stoel de wiebeltest, om de stevigheid ook te testen. Een set stoelen kan altijd aangevuld worden en de meubels zelf hoeven eigenlijk nooit meer weg. En zo is het ook met alle andere ontwerpen en woonaccessoires uit de THE UPCYCLE COLLECTION”
Meer weten over Louise Cohen en haar andere duurzame design?
Ga dan naar www.louisecohen.nl en geniet!